Dubaj

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI Združeni arabski emirati, ali na kratko ZAE, so z nafto bogata obmorska puščavska država na jugovzhodu Arabskega polotoka. Glavno mesto je Abu Dhabi, največje mesto pa je Dubaj. Od začetka 21. stoletja slovi kot prizorišče megalomanskih gradbenih projektov, med katerimi izstopajo denimo najvišji nebotičnik na svetu Burdž Kalifa, superveliko letališče Dubai World Central - Al Maktoum in nekaj luksuznih umetnih otočij pred obalo (Palmovi otoki, Svet...) Zdaj je eno najbolj obiskanih turističnih in poslovnih središč na svetu.TURČIJA Istanbul Carigrad je največje mesto v Turčiji in pomembno kulturno, gospodarsko ter finančno središče. Leži ob Bosporski ožini in obdaja naravno pristanišče Zlati rog. Istanbul je bil leto 2010 evropska prestolnica kulture, leta 2012 pa svetovna prestolnica športa. Zgodovinsko središče mesta je leta 1985 postalo del Unescove svetovne dediščine. Je edino mesto, ki leži na dveh celinah. Ponuja ogromno zanimivosti in znamenitosti kot so Modra mošeja, Zlati rog, Topkapi palača...

Dubaj

Splošne informacije o Združenih Arabskih Emiratih

 

VIZUM: Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate (za obdobje do 90 dni v kateremkoli 180 dnevnem obdobju) vizuma ne potrebujejo (Sporazum EU - ZAE, UL L 125 z dne 21. 5. 2015)

ZDRAVJE: Obveznih ali priporočljivih cepljenj za potovanja po Združenih arabskih emiratih ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila je pomembno imeti potrdilo zdravnika. Svetujemo tudi zdravstveno zavarovanje za tujino, ki ga lahko sklenete v naši agenciji.

VREME: Puščavsko podnebje, ki ima povprečno temperaturo po zimi okoli 23° C in poleti okoli 42° C.

HRANA IN PIJAČA: Prevladuje mednarodna kuhinja od teh, največ libanonska, perzijska, arabska ter indijska kuhinja. Pitje alkohola je prepovedano, lahko pa ga dobite v boljših restavracijah in nekaterih hotelih. Ker voda ni pitna, priporočamo ustekleničeno vodo.

VARNOST: Združeni arabski emirati veljajo za varno deželo. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub prijaznim in poštenim ljudem, vseeno priporočamo pazljivost.

LOKALNA VALUTA V ZAE: Dirham - AED.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v (skoraj) vseh trgovinah. Denar lahko dvigujete na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Priporočamo tudi nekaj gotovine.

TELEFON, INTERNET:

V Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

VZdružene arabske emirate je 00971 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni in internet so na voljo povsod, razen puščave.

ČASOVNA RAZLIKA:

Časovna razlika: +3 ure

 

Splošne informacije o Turčiji

VIZUM: Slovenskim državljanom vizum ni potreben. Ukinitev vizumov se nanaša na osebe, ki potujejo z namenom turističnega, osebnega ali poslovnega obiska. Za osebe, ki potujejo z drugačnim namenom (npr. delo, študij, izobraževanje, združitev družine, znanstveno raziskovanje...) je še vedno potreben poseben vizum, ki se ga pridobi na pristojnem veleposlaništvu Republike Turčije. Potni list mora biti ob vstopu v Turčijo (neodvisno od tega ali je vizum potreben ali ne) veljaven še najmanj 6 mesecev. Turške oblasti opozarjajo, da je potrebno imeti v potnem listu vsaj eno prazno stran za žige mejnih oblasti.

ZDRAVJE: Lekarn je v turističnih mestih dovolj. Cene zdravil so primerljive našim. Priporočljivo je imeti zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Tega lahko uredite v naši agenciji, pred potovanjem. Za primer manjših zdravstvenih težav, kot so n.pr. prebavne motnje je priporočljivo imeti s seboj ustrezna zdravila. Lahko pa jih kupite tudi v njihovih lekarnah.

VREME: Turčija ima več podnebnih pasov. Poletja so vroča in zime v glavnem blage. Pomlad in poletje sta najbolj primerna za obisk obmorskih mest, jeseni pa priporočamo krožna potovanja.

VARNOST: Turčija je varna dežela, glede na Slovenijo je kriminala veliko manj, seveda pa je potrebno paziti na svoje stvari.

LOKALNA VALUTA: Turška lira - TRL

TELEFON:

klicna številka za Turčijo iz Slovenije je: 00 90

klicna številka za Slovenijo iz Turčije je: 00 386

ČASOVNA RAZLIKA:

Časovna razlika: -1ura

LJUDJE, CENE, NAKUPOVANJE: Prijazni, gostoljubni, pošteni. Zaupanje in čast sta najpomembnejši lastnosti. Kraje veljajo za najbolj sramoten zločin in so redke izven večjih mest. V Turčiji imajo inflacijo, tako se vsak dan tečaj menja. Najslabše menjajo na letališču. Cene so primerljive cenam v slovenskih letoviščih. Najbolj se splača kupovati tekstil, usnjene izdelke, zlato, proproge in turško keramiko.

 

 

 

 

Poročni paketi