Amerika

ZDA so zvezna republika v Severni Ameriki. Združuje jo kar 50 zvezenih držav. Glavno mesto je Washington. Najbolj znana je po svojih velemestih kot so New York, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, ter naravnih parkih kot so Grand Canyon, Bryce Canyon, Monument Valley, Yellowstone in Death Valley. Razteza se med Atlantikom na vzhodu ter Tihim oceanom na zahodu, severno mejo pa si deli s Kanado in južno z Mehiko. Uradni jezik je angleščina, vera večinoma protestanti, sledijo rimokatoliki, prebivalstva pa je vse skupaj okoli 302 miljona. Lokalna valuta je ameriški dolar. Havaji so edina država v ZDA, ki je v celoti otok. Imajo okoli milijon tristo prebivalstva in so se ZDA pridružili 21. Avgusta 1959. Havaje sestavlja 137 otokov, večina ni poseljenih. Ima 8 večjih otokov: Niihau, Kauai, Hawaii – Big Island, Maui, Oahu, Lanai, Molokai in Kahoolawe. Večina otokov je vulkanskega in koralnega izvora. Imajo tropsko podnebje, deževna doba je od oktobra do aprila, sušna doba pa traja od maja do oktobra.

Amerika

Kdaj odpotovati?

Severna Amerika je ena izmed najbolj vremensko raznovrstnih držav, zato je pri izbiri odhoda potrebno upoštevati posamezno regijo kamor ste namenjeni. Najbolj splošno primeren čas za obisk je od junija do septembra, vendar je zaradi velikega obiska to tudi najdražje obdobje. 

Temperature

Najtoplejši čas za obisk New Yorka je poletje, ko mesto dobi povprečno 11ur sonca na dan, najtoplejši mesec je julij, ko povprečna temperatura naraste na 25°C. Pozimi se najnižje temperature čez dan gibljejo nad ničlo, najhladnejši mesec je januar, ko je povprečna temperatura 2°C, čez noč pa se povprečna temperatura spusti na -3°C. Največ padavin pade v maju, s povprečnimi 114mm dežja na dan.

Vreme v Miamiju je skozi celo leto zelo stabilno, toplo vreme je stalnica tudi pozimi. Visoka vlažnost in tropsko monsunsko podnebje vplivata na atmosfero, ki je tako večinoma zelo soparna. Navišje temperature so v času sezone dežja, ki traja od maja do oktobra, in se gibljejo med 29-35°C. Najvišje temperature se pozimi gibljejo med 21-25°C, najnižje pa občasno padejo pod 10°C, zelo redko pod 2°C. Dobro je vedeti, da je od 1.junija do 30. novembra, uradna sezona orkanov, največja nevarnost pa traja od sredine avgusta pa do konca septembra. 

Najtoplješe obdobje za obisk otoka Maui je od julija do avgusta, ko se povprečne najvišje temperature gibljejo okrog 31°C, najnižje pa od 21-22°C. Ko nastopi zimski čas, se najvišje temperature spustijo do 27-28°C, najnižje pa do 17-19°C. Od decembra do marca je odličen čas za surfanje, saj so valovi previsoki za plavanje. 

Dobro je vedeti

VIZE: Od 20.1.2010 je za vstop v  ZDA brez vizuma v turistične namene za potnike vseh držav vključenih v Visa Waiver Program (VWP) obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA). Registracijo lahko opravite na uradni spletni strani https://esta.cbp.dhs.gov, kjer sami opravite celoten postopek registracije. Brez tega dokumenta vstop v ZDA ni možen! Elektronska prijava za potovanja v ZDA prek sistema ESTA je plačljiva. Taksa za prijavo bo znašala 14 USD.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Potovanje po Ameriki brez kreditne kartice skoraj da ne gre. Potrebna je pri rezervaciji hotela, najemu avtomobila itd. Dobrodošle kreditne kartice so MasterCard in Visa. Denar je možno dvigovati tudi na bankomatih, kjer pa banke zaračunavajo provizijo.

TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz ZDA v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v ZDA je 001 + območna št. vsake zvezne države (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli delujejo le v primeru, da vaš telefon podpira frekvenčno območje 1900 Mhz (pred odhodom preverite pri vašem mobilnem opereterju). Internet je dostopen skoradja že povsod, se pa zna zgoditi, da je marsikje plačljiv.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 110 V/ 60 Hz. Potreben je adapter z ameriškega na evropski standard.

Hrana
Severna Amerika je najbolj znana po hitri prehrani- McDonalds, Burger King, KFC…in še nešteto drugih lokalnih restavracij s hitro hrano, ki se jo najde na vsakem vogalu. Na srečo pa se raznovrstnost prebivalcev kaže tudi v pestri izbiri mednarodne kuhinje, vse od italijanske, mehiške, kitajske, indijske, tajske itd., ki zagotovo ustreže še tako zahtevnemu jedcu, ki bi rad poskusil kaj novega. Veliko izbiro imajo tudi vegetarijanci in vegani, saj je Amerika v zadnjih letih kar posvojila trend “rastlinojedcev”, zato se v skorajda vsaki restavraciji najde vsaj ena jed namenjena le tem. Obvezno pa se morate pred odhodom pocrkljati s klasično ameriško jabolčno pito!

Zdravje
Obveznih cepljenj ni. Brez posebnosti bolezni ali nevarnosti. Pri obisku Havajev je treba biti pozoren pri lokacijah plavanja, plavajte samo v označenih in varnih kopališčih. Odsvetujemo pitje vode iz pipe.

Varnost
ZDA so dokaj varna dežela, seveda pa je vseeno potrebno biti pozoren na svojo lastnino. Sploh pri potovanjih v velemesta, ko je množica ljudi na ulicah velika, in pri vračanjih v hotel ob nočnih urah. Previdno tudi pri puščanju lastnine na plažah, medtem, ko se razvajate v vodi, bolj vredne stvari raje pustite zaklenjene v hotelski sobi. 

Poročni paketi
Preberite zgodbe naših strank
Poroka na Havajih, otok Maui

Draga Mirela,

Hvala!

Bilo je prekrasno, poroka iz sanj in uživala sva v vsakem trenutku. Vse je bilo popolno in preseglo je najina pričakovanja. Rada bi se vam zahvalila in z veseljem vas bova priporočila tudi drugim.

Lep pozdrav,

Andrea in Dragan


Več >>