Zanzibar

Zanzibar je osupljivi otokski raj, ki se nahaja ob obali Tanzanije. Poznan po svojih nepopisnih peščenih plažah s kristalno turkizno vodo in bogati kulturni dediščini, Zanzibar ponuja edinstveno mešanico zgodovine, naravne lepote in živahnega lokalnega življenja.

Zanzibar

Kdaj odpotovati na Zanzibar?

Zanzibar je čudovita destinacija, ki jo lahko obiščete vse leto. Najboljši čas za potovanje je med junijem in oktobrom, ko je vreme bolj suho. Od junija do avgusta lahko pričakujete tudi več gneče.  V teh mesecih lahko uživate v kristalno čistem morju in osupljivih plažah, ne da bi se bali padavin. Če pa raje obiščete manj obljudeno in cenovno dostopnejše mesece, lahko razmislite o obisku med nizko sezono, ki je od marca do maja ali od novembra do decembra. Vendar imejte v mislih, da so ti meseci od marca do maja običajno bolj mokri in vroči, zato se pripravite primerno. Od novembra pa tja do marca pa je bolj sušno obdobje.


Temperature Zanzibarja

V Zanzibarju se temperatura skoraj vse leto ohranja na približno enaki ravni, z najvišjo povprečno temperaturo 30°C in najnižjo povprečno temperaturo 25°C . Najbolj vroči meseci so od decembra do marca, ko se lahko temperature čez dan dvignejo tudi do 33°C. Najhladnejši meseci so od junija do septembra, ko se temperature gibljejo med 25°C in 28°C. Na splošno ima Zanzibar tropsko podnebje z visoko vlažnostjo.


Zanimivosti

Tu je nekaj najboljših stvari, ki si jih lahko ogledate na Zanzibarju: 

1. Kamnito mesto (Stone Town): Raziskujte zgodovinsko in kulturno srce Zanzibarja z ozkimi ulicami, živahnimi tržnicami in impresivno arhitekturo. Ne zamudite znamenitosti, kot so House of Wonders, Stari fort in Sultanova palača. 

2. Rastline in začimbe: Opravite ogled plantaž začimb in uživajte v dišečih vonjih klinčkov, cimeta, muškatnega oreščka in drugih začimb. Spoznajte njihovo gojenje in zgodovino trgovine z začimbami na Zanzibarju.

3. Gozd Jozani: Obiščite rezervat Gozd Jozani, dom redkih opic Red Colobus. Sprehodite se skozi bujno gozdno okolje in opazujte te igrive opice v njihovem naravnem habitatu. 

4. Otok zapornikov: Raziščite otok zapornikov (Changuu Island) in obiščite velike želve vrste Aldabra. Lahko se tudi sprostite na prelepem obmorskem območju, se potapljate v čistih vodah ali se seznanite z zanimivo zgodovino otoka. 

5. Atol Mnemba: Odpravite se na potapljanje ali snorklanje na Atol Mnemba, zaščiteno morsko rezervatno območje, znano po živahnih koralnih grebenih in raznolikem morskem življenju. Plavajte ob pisanih ribah, morskih želvah in delfinih. 

6. Plaža Nungwi: Uživajte v nedotaknjeni lepoti plaže Nungwi, ki se nahaja na severnem delu otoka. Sprostite se na belih peščenih obalah, zaplavajte v turkiznih vodah ali uživajte v vodnih športih, kot so snorklanje in potapljanje. 

7. Otok zapornikov: Raziščite otok zapornikov (Changuu Island) in obiščite velike želve vrste Aldabra. Lahko se tudi sprostite na prelepem obmorskem območju, se potapljate v čistih vodah ali se seznanite z zanimivo zgodovino otoka. 

8. Plaža Kendwa: Še ena čudovita plaža, plaža Kendwa, ponuja slikovito okolje s prijetnim peskom in kristalno čistimi vodami. To je odlično mesto za sprostitev, uživanje v barih in restavracijah ob plaži ter opazovanje čudovitih sončnih zahodov. 

9. Križarjenje ob sončnem zahodu z dhowom: Odpravite se na tradicionalno križarjenje z dhowom ob sončnem zahodu in doživite čarobne barve neba med plovbo ob obali. To je romantično in nepozabno doživetje. 

10. Vas Paje: Obiščite vas Paje, ki je znan po možnostih za kajtanje in deskanje na vodi. Občudujte spretnost kajtarjev v akciji ali pa sami preizkusite te razburljive vodne športe. 

To so le nekaj vrhuncev, ki jih ponuja Zanzibar. Bogata zgodovina otoka, čudovite plaže in živahna kultura ga naredijo za očarljivo destinacijo, ki jo velja raziskati.


Poroka na plaži

Poroka na plaži na Zanzibarju je resnično romantična in nepozabno doživetje. S svojimi osupljivimi obalnimi pokrajinami in čudovitimi plažami Zanzibar ponuja idilično ozadje za obred poroke na plaži. Lahko izrečete zaobljube ob zvokih oceanovih valov in uživate v slikovitem sončnem zahodu, medtem ko praznujete svoj poseben dan.

Na Zanzibarju organiziramo le simbolične obrede saj država ni podpisnica Hague Convention in pri nas ni veljavna.


Dobro je vedeti

1. Menjava valute: Priporočljivo je zamenjati svojo valuto v Tanzanijske šilinge ob prihodu na Zanzibar. Na voljo so banke in pooblaščene menjalnice za ta namen.

2. Gotovina je kralj: Čeprav so kreditne kartice sprejete v nekaterih večjih ustanovah, je pomembno imeti dovolj gotovine, še posebej pri obisku manjših trgovin, lokalnih tržnic ali uličnih prodajalcev, saj ti pogosto dajejo prednost gotovinskim plačilom.

3. Pogajanje: Pogajanje je pogosta praksa na lokalnih tržnicah in manjših trgovinah. S pogajanjem se lahko prosto pogajate o cenah, vendar to storite spoštljivo in dobre volje.

4. Varnost: Kot pri vsaki turistični destinaciji je pomembno, da sprejmete previdnostne ukrepe. Skrbno varujte svoje lastnine, bodite previdni na gnečah in se izogibajte prikazovanju velikih vsot denarja ali dragocenih predmetov.

5. Varnost na plaži: Čeprav so plaže Zanzibarja čudovite, je pomembno upoštevati smernice za varnost. Bodite pozorni na opozorilne zastavice, tokove in plimo. Vedno plavajte na določenih območjih in upoštevajte navodila reševalcev.

6. Spoštovanje lokalnih običajev: Zanzibar ima bogato kulturno dediščino, zato je pomembno spoštovati lokalne običaje in tradicije. Skromno se oblecite pri obisku verskih krajev ter bodite pozorni na lokalne običaje.

7. Kulturna občutljivost: Zanzibar ima prevladujočo muslimansko prebivalstvo, zato je pomembno spoštovati njihove običaje in tradicijo. Skromno se oblecite, še posebej pri obisku lokalnih vasi in verskih krajev, ter bodite pozorni na lokalne norme in občutljivosti.

Poročni paketi